Algemeen
1. ICT als meerwaarde in de klas.
Een site met een artikel waarin uitgelegd staat wat ICT als meerwaarde heeft in de klas.
2. ICT leerlijn
Op deze site vind je een leerlijn over ICT doorheen de hele lagere school. Per leerjaar staat er voor elke eindterm van ICT uitgelegd wat je in dat leerjaar kan doen op niveau van de leerlingen.
3. Boek: web 2.0 van installatie tot implementatie
Op deze website vindt u het volledige boek terug van web 2.0.
4. Onderwijs Vlaanderen
Op deze website kunt u het antwoord vinden op vele vragen die u heeft rond het onderwijs in Vlaanderen. Bijvoorbeeld: de adressen van alle scholen, resultaten voor doorlichtingen, links naar websites die te maken hebben met het onderwijs, wat de verschillende barema’s zijn, … . En dit voor kleuter- tot en met hoger onderwijs. Ga zeker een kijkje nemen om een antwoord te vinden op al je vragen.
5. inDruk: tijdschrift over ICT in het onderwijs
inDruk is een tijdschrift uitgebracht door kennis over ICT in het onderwijs. Je kan het online bekijken of bestellen. Het tijdschrift wordt 2 keer per jaar uitgegeven.
6. Praktijkboek ICT
Op deze site van het VVKbAO vind je lesfiches en stappenplannen om te werken met ICT. Je vindt er verschillende voorbeelden en ervaringen van scholen en leerkrachten met ICT. Je kan de lesfiches per leerjaar opzoeken of zoeken in alle activiteiten. Er zijn stappenplannen voor zowel de leerlingen als de leerkrachten. Naast kant-en-klare lesfiches vind je ook ideeën om ICT te integreren op verschillende niveaus (van ICT implementatie naar uitgebreidere niveaus, afhankelijk van de competenties van de leerlingen en de leerkracht en de middelen). Je kan ook gebruikmaken van de sjablonen om je jaarplan in te vullen, om ICT te evalueren, … .
7. Geertkraeye
Deze site, genaamd WonderWijsWeb, komt elke week met een nieuwe ICT – tip. Tips om ICT nog meer te integreren in het onderwijs. Je kan programma’s vinden om rekenen te oefenen, taal, maar ook de sociale vaardigheden of educatieve spelen. Over alle vakken in het onderwijs kan je iets vinden. Zeker de moeite waard dus om eens een kijkje te gaan nemen!
8. Attenderingsberichten
Schrijf je in op deze site en ontvang wekelijks de ICT – tip van die week. Er zitten zeer interessante en vernieuwde zaken bij. Zeker de moeite waard!
iPad
1. Eduapps
Een site vol met interessant applicaties voor de iPad die kunnen gebruikt worden in het onderwijs.
2. APPetijt
Het Stedelijk Secundair Onderwijs maakte werk van een eigen website waarop informatie over de iPad en interessante applicaties te vinden zijn.
3. Appsakee
APPSAKEE is de projectsite van KlasCement waar ze alle informatie en lesmateriaal bundelen over educatieve apps. Je vindt er ook een uitgebreid overzicht aan educatieve applicaties. Bij de links vind je nog meerdere websites die educatieve applicaties bundelen.
Digitaal schoolbord
1. Classtools, Digibord, Digiborden
Websites met allerlei handige tools voor een digitaal schoolbord.
2. Schoolbordportaal
Allerlei interessante tools om te gebruiken op het digitaal schoolbord. Groepjes maken, namen kiezen, dobbelstenen, verkeerslichten, tussendoortjes, etc.
3. Digibord-start
Op deze site kan je snel zoeken naar materiaal voor op het digibord. Deze site heeft per kanaal een zoekmachine waar je kan zoeken naar trefwoorden. Handig voor als je niet alle sites met materiaal voor het digibord wil afschuimen.
4. Exchange Smarttech
Kant en klare lessen voor het SMARTboard. Hiervoor is wel de software ‘notebook’ nodig.
5. MAB voor digitaal bord
Hier kan je MAB-materiaal vinden dat je kan gebruiken op je digitaal bord.
6. Digibord op school
Site om handige hulpmiddelen voor het digibord te downloaden, gesorteerd in rubrieken. Op de voorpagina vind je handige hulpmiddelen, actuele onderwerpen en een top 10 van onderwerpen/tools voor op het digibord. Er staat ook een uitgebreid thema op rond kerstmis met spelletjes, knutselwerkjes, filmpjes, lessen, muziek, links,…
Veilig internet
1. Diploma veilig internet
Door deze website leren de kinderen op een leuke, interactieve manier om veilig op internet te surfen. Tip: maak ook echt een diploma en geef dit aan de leerlingen. Extra motivatie!
2. Steffie: zo werkt het!
Op deze site staan er allerlei onderwerpen die uitgelegd worden door steffie. Onder andere hoe het internet werkt, hoe je moet surfen om het internet, hoe google werkt, … . En dit wordt allemaal stap voor stap uitgelegd. Ideaal voor kinderen uit de lagere school!
3. ICTgids
De leerlingen leren a.d.h.v. deze website zelf hoe ze veilig op internet moeten surfen. Zelfontdekkend leren is en blijft de beste methode!
4. Esafetykit
Kinderen leren hier zelf wat de hoofdregels zijn om veilig op internet te surfen. Dit wordt dan verwerkt in een quiz en in spelletjes. Erg leerrijk!
Tools
1. Wallwisher
Op deze site vind je een handleiding over wallwisher. Wallwisher is een online prikbord voor je klas. Hierop kan je korte berichtjes, filmpjes, afbeeldingen of een link zetten om zo te communiceren met je klas of met anderen.
2. Screenr
Op deze site kan je video’s opnemen om uitleg te geven over iets, over iets te reflecteren, en zo verder.
3. Bitly.com
Wanneer je een lange link hebt, kan je met deze site er een kortere versie van maken. Zo kan je deze makkelijk gebruiken in de les.
4. Animoto
Op deze website kan je eigen gekozen foto’s uploaden. Je kan daarbij passende muziek kiezen en eventueel nog tekst bij zetten. Zo kan je op een simpele manier een verhaal creëren.
5. FotoFlexer
Een on-line programma om foto’s te bewerken. Het is erg eenvoudig dus de leerlingen kunnen er meteen mee aan de slag. Er bevinden zich heel wat ‘special effects’ op de site die gebruikt kunnen worden om de foto’s te bewerken.
4. ICT tools
Een verzameling van allerlei tools toepasbaar in het onderwijs, maar ook voor thuis.
5. QR code maken
Heel gemakkelijk zelf QR codes maken van websites of dergelijke. Waarom? Om je leerlingen eens op een andere manier op internet te laten surfen bijvoorbeeld!
Opmerking: Om een QR code te scannen heb je de QR code reader nodig op je smartphone of tablet.
6. Symbaloo
Manier om bladwijzers te verzamelen. Wanneer je een interessante site tegenkomt, kan je deze als bladwijzer op deze site plaatsen. Zo krijg je een verzameling van allerlei websites bij elkaar. Ook handig als je kinderen wilt laten opzoeken. Zo geef je ze al een aanzet. Het enige wat je moet doen, is je registreren en dan ben je vertrokken.
7. Panoramafoto’s
Panoramafoto’s bekijken van plekken over de hele wereld. Ben je les aan het geven over bijvoorbeeld Parijs? Wat is er dan beter, buiten er naartoe gaan uiteraard, dan het te bekijken hoe het werkelijk is. Ontdek het allemaal op deze website!
8. Yurls
Zelf een website maken. Kinderen laten opzoeken op internet kan soms wel problemen met zich meebrengen doordat het internet zo uitgebreid is. Ook is niet alles even bruikbaar. Bepaal zelf de websites die interessant en bruikbaar zijn en verzamel ze op één website. Zo zoeken kinderen toch zelf op, zonder dat ze het hele internet moeten afzoeken. Ook vergelijkbaar met symbaloo.
Opgelet!: account vereist.
9. Glogster
Maak met de leerlingen een poster. Aan de hand van deze website gaat dit als een fluitje van een cent.
Opgelet!: account vereist.
10. Tools
Allerlei verschillende tools die u kan gebruiken in de klaspraktijk.
11. Youtube / Youtube XL
Vindt u het filmpje dat u zoekt niet op schooltv? Zoek dan eens op youtube. De kans is groot dat u hier wel iets interessants vindt. Via youtube XL kan u alle filmpjes groter bekijken wat het duidelijker maakt voor de leerlingen.
12. TV klasse
Klasse is u waarschijnlijk allen bekend. Ook op de site van klasse kan u allerlei interessante filmpjes vinden!
13. Klik en print
Bij klasse voor ouders is er een pagina genaamd ‘klik en print’. Op deze pagina vindt u allerlei interessante zaken die u zowel thuis als in de klas kan gebruiken. Ga zeker eens een kijkje nemen!
14. Pictogrammen: brieven / thema’s
Ben je op zoek naar pictogrammen rond bepaalde thema’s? Ga dan eens op deze websites kijken en misschien vind je wel wat je zoekt!
15. Teachertube
Dit is de onderwijsversie van youtube. Hier vind je allemaal filmpjes specifiek voor het onderwijs, samengebracht door leerkrachten en studenten in opleiding.
16. Wordle
Maak met deze website een woordspin op een originele manier.
17. Schooltv
Op deze site vindt u allerlei filmpjes op kinderniveau over verschillende onderwerpen. Ga zeker eens een kijkje nemen, want kinderen vinden het vaak leuker om naar een filmpje te kijken en te luisteren dan heel de tijd te luisteren naar de leerkracht.
18. EclipseCrossword
Voor het maken van eigen kruiswoordraadsels. Je kan ze printen of door de leerlingen op het internet laten maken. Dit kan je instellen in de opties van het programma.
20. Onderwijs maak je samen
Dit is een veelzijdige site die ideaal is voor elke leerkracht! Je vindt hier lesmateriaal van 5 – minutenspelletjes tot echte lespakketten, bij thema’s vindt u allerlei tips per onderdeel en bij de webwinkel kan u verschillende leerrijke en interessante zaken bestellen.
21. Diplomamaker
Wil je een leerling of een collega of eender wie eens “in de bloemetjes” zetten? Wees dan origineel en maak een diploma met deze gemakkelijke online diplomamaker!
22. Mentimeter
Op deze site kan je een online vraag (of vragen) stellen aan je leerlingen. Ze kunnen hierop antwoorden door naar een gegeven link te surfen. Je kan later op het digibord in een grafiek de resultaten tonen. Let op! Het is wel een Engelstalige site.
23. Klankbord
Deze applicatie op het internet kan handig zijn voor kinderen met dyslexie of anderstalige leerlingen om de klanken van de Nederlandse taal te kunnen nazeggen.
24. Tussendoortjes: ‘logobitombo’ / ‘les pouces en avant’
Op zoek naar leuke tussendoortjes voor tijdens de lessen Frans? Deze liedjes met bijhorend dansje zijn zeker een aanrader!
Zoekmachines
1. Meester Sipke
Een zoekmachine zoals Google maar op kindermaat.
2. Koekeltje
Koekeltjes is de kinderversie van Google. Deze zoekmachine is geschikt voor kinderen.
Spelletjes
1. Online oefenen
Op deze website vind je per leerjaar per vak allerlei oefeningen waarmee de leerlingen kunnen oefenen op het internet.
2. Digitips
Een site met allerlei educatieve spelen die je kan gebruiken voor elk leerjaar. Ze staan per graad gerangschikt.
3. ICT voor het Basisonderwijs
Op deze site kan je per leerjaar allerlei oefeningen vinden die je online kan doen.
Ook voor leerkrachten staan er interessante zaken op deze site. (Ook tips rond het digitaal schoolbord op deze site!)
4. Juf Lotte
Op deze site zijn per leerjaar sites samengebracht waarop de leerlingen kunnen oefenen en dit per vakonderdeel. Van de derde kleuterklas tot het zesde leerjaar.
5. Kabage
Leerlingen moeten de leerstof die ze leren in de klas ook moeten kunnen verwerken. Op deze site vindt u per leerjaar verschillende oefeningen die aan bod komen in uw leerjaar. Leuker om te oefenen voor de leerlingen, gemakkelijker voor u als leerkracht!
6. Open leerhuis
Ook dit is een website die u kan gebruiken om leerlingen de leerstof eens op een andere manier te laten inoefenen. Van kleuters tot middelbaar!
7. Bingel
Wie kent dit befaamde programma niet?! Ideaal om leerlingen op een leuke manier te leerstof te laten inoefenen. Als leerkracht kan u er oefeningen opzetten voor de leerlingen én in het oog houden wie het gemaakt heeft en hoe ze het gedaan hebben. Ideaal voor in de klas, maar ook als huiswerk!
8. Computermeester
Educatieve spelletjes voor kleuters tot zesde leerjaar!
9. Oefen.be
Alle i-Oefeningen op KlasCement – die door leerlingen niet bezocht kunnen worden – worden getoond op een nieuwe site die open is voor iedereen, zonder aanmelding. Hier kan iedereen altijd en overal oefenen.
10. ICT Ronse
Interessante website waar je per leerjaar leuke spelletjes vindt. Je hebt ook een categorie speciaal voor het digitale bord.
11. Tafels oefenen
Op deze website kunnen kinderen spelenderwijs hun tafels oefenen.
W.O.
1. De grote verkeersquiz
Ben je met lessen rond verkeer bezig en wil je eens testen wat de leerlingen al kennen of wat ze al geleerd hebben? Laat je leerlingen dan ‘De grote verkeersquiz’ maken. Leerrijk, leuk en motiverend!
2. Krantenmaker
Ooit al gedacht om met je leerlingen zelf een krant te maken? Denk daar nu dan maar eens aan! Met deze website kan je jouw leerlingen zelf een krant laten maken. Zeer leerrijk! Ze zijn bezig met actualiteit, taal, tekstverwerking, vormgeving, ICT, … . Van vakintegratie gesproken!
3. Zelf een tijdschrift maken
Natuurlijk kan je ook zelf een tijdschrift maken. Misschien kan je jouw leerlingen de keuze laten tussen een krant maken of een tijdschrift?! Beiden even leerrijk, leuk, boeiend en motiverend!
4. Kinderrechten
Werk je rond de rechten van het kind? Bekijk deze website dan eens. Hier vind je allerlei leuke verwerkingen terug rond de rechten van het kind.
5. Wecycle city
Wecycle City is de nieuwe digibordmodule over recycling voor 3de tot 6de leerjaar. Deze interactieve website, in de vorm van een digitale stad, daagt leerlingen uit om onderzoek te doen naar het onderwerp recycling. Bij de digibordmodule horen een docentenhandleiding en werkbladen. De bijbehorende werkbladen kunt u downloaden in de Basisschool van Wecycle City.
6. Waterwizz
Ga je een les of lessen geven rond het thema water? Op deze website vind je zeker heel wat bruikbare materialen.
Muzische vorming
1. Face your manga
Maak van je leerlingen of laat je leerlingen zelf een avatar maken van zichzelf. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken om een iPod te personaliseren. Zo weet je wie met dat toestel heeft gewerkt. Maar ook om elkaar te leren kennen is een avatar een leuk hulpmiddel!
2. Switch Zoo
Maak fantasiedieren met deze website. Laat de leerlingen daarna fantaseren en een eigen naam verzinnen voor de dieren.
3. Zooburst
Met deze site kunnen de leerlingen een POP UP boek maken. Het is heel leuk om te doen en de resultaten zijn leuk.
4. Een magisch interactief kunstwerk
Tijdens de knutselles grijp je vaak terug naar het “gewone”, het “gemakkelijke”. Maar bekijk dit eens. Dit is zeker even gemakkelijk, maar niet zo “gewoon”. Op deze website maak je een kunstwerk in een andere dimensie met schitterende resultaten.
5. Kunst met kinderen
Op zoek naar lesideeën voor muzische vorming? Neem dan zeker eens een kijkje op deze website.
6. Pixton
Wil je graag met de leerlingen een stripverhaal maken maar heb je geen zin om hiervoor een programma te downloaden? Dan kan je een strip maken met pixton. Eens je weet hoe het moet, kan je hier zeer gemakkelijk mee werken.
Opgelet!: account vereist.
Opmerking: Moeilijk voor eerste graad en tweede graad + je kan niet met meerdere tegelijk om éénzelfde account werken.
Frans
1. Le verbe avoir
Dit liedje is leuk voor het werkwoord “avoir” aan te leren of te herhalen. De leerlingen zingen het zo mee!
Veel zingplezier!
2. ‘Jean petit qui danse’ / les parties du corps
Moet je de delen van het lichaam aanleren in het Frans? Luister eens naar deze liedjes. Ideaal om de delen van het lichaam aan te leren aan de leerlingen en nog leuk ook!
Wiskunde
1. Splitsmachine
Op deze website kan je duidelijk aan de leerlingen wat splitsen is en in hoeveel je elk getal kan splitsen.
2. Klokrekenen.nl
Op klokrekenen.nl kan je gemakkelijk zelf werkblaadjes maken rond kloklezen. Jij stelt zelf in tot op hoeveel minuten nauwkeurig de klokken mogen gaan, hoeveel klokken je wilt en waarop de leerlingen moeten oefenen. Klik op ‘genereer klokken’ en daar is je werkblad. Klaar op amper 1 minuut. Wat een tijdbesparing!