1. BoekTweePuntNul
Een boek waarin allerlei webtools, sociale media, … worden besproken. Wanneer u het gebruikt voor de klaspraktijk, is het handig om de onderwijseditie van het boek te bekijken. Er staat per tool een kort overzicht. Wat is het? Waarvoor kan u het gebruiken? Hoe gebruikt u het? Wat zijn interessante weetjes bij het tool?
Auteurs: Louis Hilgers & Tessa van Zadelhoff
Website: http://www.boektweepuntnul.nl/
2. Get social
‘Get social’ is een boek waarin je allerlei informatie vindt over sociale media en hoe je informatie online kan delen met anderen. Ontdek welke tools en internetsites ideaal zijn voor u en uw klas. Geen idee hoe facebook werkt? Zoek het op in dit boek! Nog nooit gehoord van ‘Hyves’? Lees er alles over in dit boek! Eens op een andere manier communiceren met anderen? Ontdek in dit boek hoe het kan! Snel informatie uitwisselen? Lees in dit boek hoe het kan, online! Lees, ontdek en ga mee met de tijd!
Auteur: Jeanet Bathoorn
Website: http://www.get-social.nl/boek/
3. Kinderen op het internet met de webjuf
Het boek is onderverdeeld in allemaal verschillende thema’s. Zo heb je algemeen; internet op school; de bibliotheek en internet; acties, wedstrijden, speciale dagen en projecten; websites voor kinderen en websites voor ouders en leerkrachten. Hier staan heel wat interessante websites in om te bezoeken met je kinderen. Zowel thuis als in de klas.
Auteur: M.M. Blom
4. ICT, springplank voor de kleuterklas (Ministerie van de Vlaamse Gemmeenschap Departement Onderwijs)
In dit boek kan je praktische en uitgewerkte lesideeën terugvinden. Er wordt gewerkt rond verschillende thema’s zoals:
– een digitaal tekenprogramma didactisch-creatief benutten
– digitaal gereedschap voor creëren en voorstellen
– oefenen en hoekenwerk
– zorgverbreding en ICT
– audiovisuele vorming en multimedia in de kleuterklas.
Website: http://www.edulinks.be/ICT_springplank/index.htm
5. Veilig Online
In dit boek kan je info en tips vinden voor veilig ICT-gebruik op school. Er wordt meer informatie gegeven rond betrouwbaarheid van informatie,
veilig communiceren, cyberpesten, …
6. Multimedia in het onderwijs: Van installatie tot implementatie
Een boek waarin je meer informatie krijgt over een eigen webomgeving met diverse functionaliteiten om nuttig in te zetten in de klaspraktijk, hoe je
games kan inschakelen, hoe je een leuk animatiefilmpje kan maken, …
7. Sociale media op de basisschool
Een boek met praktijkvoorbeelden en ervaringen over hoe je sociale media kan inzetten op school. De leerkrachten vertellen over hun aanpak en hun ervaringen achteraf. Dit boek is een inspiratieboek, geen handleiding. Je kan dit boek gratis downloaden of bestellen.
Website: http://mijnkindonline.nl/publicaties/boeken/inspiratieboek-sociale-media-op-de-basisschool
8. Bloggen voor kids
Wil je graag een blog opstarten met je klas? Dan is dit boek ideaal. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een blog maakt en hoe je deze onderhoudt. Het boek heet wel ‘Bloggen voor kids’ maar ook voor beginnend ICT talent is dit een uiterst geschikt boek! Het boek maakt gebruik van blogger.com. Een handige website om een blog op te starten.
Auteur: César Cleijn
9. Foto- en videoprojecten voor kids
Een praktische en leuk boek om zelfstandig aan de slag te gaan met foto’s en video’s. Dit met de programma’s Picasa (foto’s) en MovieMaker (filmpjes). Bovendien zijn deze programma’s gratis. Kinderen leren zelf filmpjes te maken, leren foto’s bewerken. Dit wordt stap voor stap uitgelegd in dit boek.
Auteur: César Cleijn