Ervaring met groepjesmaker
Door groepen te laten maken met de groepjesmaker had ik de indruk dat de leerlingen de groepsindeling beter aanvaardden dan wanneer ik dit als leerkracht zelf deed. Wanneer ik als leerkracht de groepen zelf indeel, zijn er altijd wel enkele leerlingen die protesteren omdat ze niet bij hun vriendje / vriendinnetje zitten of omdat ze met allemaal jongens / meisjes in de groep zitten of … . Wanneer ik de groepsindeling liet doen door de groepjesmaker maakten de leerlingen hier geen enkel probleem van en zijn ze onmiddellijk bij hun groepje gaan zitten zonder te protesteren. Dit omdat het lot dan bepaalt wie er samen zit. De leerlingen weten ook dat u als leerkracht er rekening mee houdt wie u samen zet en wie niet. Wanneer het lot bepaalt wie er samen zit, beseffen de leerlingen ook dat de groepsindeling niet opzettelijk gekozen is.
Uiteraard is het voor sommige lessen wel beter dat u als leerkracht zelf de groepsindeling kiest. Maar dat bepaalt u zelf bij welke les dit nodig is en bij welke les het lot mag bepalen.
Ervaring met namenkiezer
Dit vind ik zeker ontzettend handig om te gebruiken! Ook omdat hier het lot bepaalt. Om iemand aan het woord te laten tijdens de les is dit misschien minder toepasselijk, maar om iemand te kiezen die bijvoorbeeld vooraan iets mag komen voordoen of dergelijke is dit zeker een handige tool. Ook hier aanvaarden de leerlingen beter wie er dan gekozen wordt.
Ik heb het gebruikt om:
– Uit te kiezen wie er op het bord mocht komen noteren.
– Uit te kiezen welke leerlingen er mochten komen proeven tijdens een les rond proeven.
– Uit te kiezen wie er vooraan mocht komen staan om ‘de juf zegt…’ te spelen.
– Uit te kiezen wie er mocht binnen blijven voor de blog.
Ervaring met timer
Wanneer leerlingen maar een bepaalde tijd voor iets krijgen, is het zeer handig wanneer ze visueel zien hoeveel tijd ze nog hebben. U merkt aan de leerlingen dat ze sneller doorwerken en minder babbelen. Dit is dus zeker effectief voor leerkracht en leerling!
Vorm:
– Klok
– Bom
– Zandloper
– Digitaal aftellen
– …
Ervaring met woordenboek
Tijdens het lesgeven ben ik al een aantal keer het probleem tegengekomen dat kinderen woorden aan mij vroegen en dat ik dit niet onmiddellijk kon uitleggen. Wat ik normaal dan deed, was het laten opzoeken in een woordenboek. Maar hier verliest u redelijk wat tijd mee en op dat moment kan die leerling natuurlijk niet mee opletten. Daarom dat het opzoeken in de woordenboek op het digitaal schoolbord veel sneller, gemakkelijker en efficiënter is. Alle leerlingen zien onmiddellijk de verklaring, u verliest er geen tijd mee aangezien de verklaring onmiddellijk verschijnt en er is geen enkele leerling die even met iets anders moet bezig zijn.
Ervaring met filmpjes bekijken
Een digitaal schoolbord is ook ontzettend handig voor het bekijken van filmpjes en dergelijke. Af en toe eens een filmpje bekijken rond een bepaald onderwerp maakt uw les leuker en de leerlingen onthouden beter wat er in een filmpje gezegd wordt. A.d.h.v. het digitaal schoolbord kan u gemakkelijk aan de hele klas een filmpje tonen. Ook bijvoorbeeld wanneer u nog even tijd over hebt, kan u aan de leerlingen eens een “tof” filmpje tonen dat ze eventueel zelf kiezen.
Ervaring met verkeerslicht
Het verkeerslicht is een zeer handig middel om aan de leerlingen te laten weten wanneer ze mogen praten of wanneer ze juist mogen zwijgen.
Als je wil dat de leerlingen zelfstandig aan een oefening werken, dan kan je het verkeerslicht op rood zetten! (Zwijgen)
Wanneer de leerlingen toch mogen samenwerken met buur aan een oefening, dan kan je het verkeerslicht op oranje zetten! (Fluisteren)
Is het bijvoorbeeld knutselen of de leerlingen krijgen tijd om ‘s morgens eventjes iets tegen elkaar te vertellen, dan kan je het verkeerslicht op groen zetten. (Praten mag) Hier klikken om te bewerken.
Ervaring met Smart Board
Positief aan dit bord vond ik de vele mogelijkheden. Je kan de kinderen interactief laten deelnemen aan de les. Bovendien kan je snel iets opzoeken op internet met de kinderen als ze iets niet weten. Een les op een leuke manier inleiden is kinderspel. Je zoekt snel een filmpje en klaar. De kinderen zijn aandachtig, steken veel op en stellen gericht vragen als ze iets niet begrijpen.
Ik vind dit soort bord bovendien heel handig in gebruik. Het bijhorende programma bevat heel veel leuke en interessante tools die je kan gebruiken om je les nog leuker te maken. Maar ook tools om je als leerkracht veel tijd te besparen tijdens een les. Je moet wel heel wat voorbereiden thuis maar je hebt minder werk op school. Bijvoorbeeld: je kan heel wat op voorhand op je bordplan tekenen en typen. Zo moet je dat niet op de moment zelf op je bord tekenen en schrijven. Zo win je heel wat tijd.
Negatief aan dit bord vond ik dan weer dat er misschien net iets teveel mogelijkheden zijn. Het is heel moeilijk om alles onder de knie te krijgen. De bordveger, veegt ook altijd teveel weg. Bovendien schreef het bord waar ik mee werkte, meestal niet erg nauwkeurig. Schrijven op een digitaal bord is ook erg moeilijk.