Veilig internet!

 

Lesfiches

1. Veilig op internet leren surfen

2. Kennismaken met internet

Tool

My bee: internet voor kinderen

Wat?
www.mybee.nl. MyBee is dé internetbrowser voor kinderen uit de lagere school. Wij gebruiken Mozilla Firefox, Google chrome, internet explorer en noem maar op. Maar deze internetbrowsers zitten vol met gevaren, virussen, … waar kinderen geen rekening mee houden. Daarom heeft ‘MyBee’ een internetbrowser ontwikkeld speciaal voor kinderen waarmee ze veilig en zorgeloos kunnen surfen zonder te verdwalen of op verkeerde plekken terecht te komen. Het bereidt hen voor op gebruik van internetbrowsers zoals Mozilla Firefox.

Waarvoor?

  • MyBee signaleert websites die zeer interessant zijn voor kinderen om te bezoeken. Kinderen komen dus alleen maar in contact met websites op hun niveau en zonder de gevaren van het internet.
  • Ouders & leerkrachten kunnen zelf ook websites selecteren die zij veilig en interessant genoeg vinden voor hun kinderen.
  • Kinderen leren het internet gebruiken, maar blijven toch uit de buurt van de internetgevaren.
  • Kinderen worden voorbereid om internetbrowsers zoals Mozilla Firefox, Google chrome, … .

Powerpoint

1. Veilig internet in de klas

Interessante links

1. Veilig online
Een website met extra informatie voor leerkracht en/of ouders. Hier kan je meer vinden over alle “gevaren” van internet: sociale netwerksites, cyberpesten, seksualiteit, …

2. Diploma veilig internet
Op deze website kan je zowel informatie vinden, een spel voor de leerlingen, een lessenpakket voor de leerkracht, …

3. Click safe
De website van Child Focus met informatie op verschillende niveau’s. Zowel leerkracht, jongeren, kinderen als ouders.

Tips

1. Laat de leerlingen zelf een aantal tips, regels of afspraken noteren. Laat ze nadien in groepjes posters maken over deze afspraken. Hang ze dan samen op in de klas, in de gang, … Wijs de leerlingen hier regelmatig op.